Prejsť na hlavný obsah
Nahrávanie...
Vyhľadávanie
Nákupný košík (0)

Nákupný košík je prázdny.

Acidita

Kyslosť je kvantitatívna schopnosť vzorky vody neutralizovať zásadu na vopred stanovenú hodnotu pH. Vyššia kyslosť indikuje vyššiu koncentráciu prítomných kyselín a potenciálne korozívnejšiu vodu. Kyslosť je spôsobená rôznymi kyselinami vrátane minerálnych kyselín, organických kyselín a dokonca aj oxidu uhličitého vo forme kyseliny uhličitej. V súčasnosti sú naše zásoby vody čoraz viac kontaminované korozívnymi chemikáliami z priemyselných skládok a neustále rastúceho množstva oxidu uhličitého v atmosfére. Merania kyslosti sú základným prostriedkom na definovanie a kontrolu znečistenia v kanalizácii, jazerách a riekach. Monitorovanie kyslosti v pôde a chov rýb pomáha udržiavať primerané rastové prostredie. Kyslosť ovplyvňuje aj kvalitu potravín a nápojov, ako je víno, ovocné šťavy, omáčky a olivový olej.

Pojem pH a kyslosť sa ľahko zemieňajú. U všetkých vodných roztokoch môžete merať pH, ale to nie je to isté ako meranie kyslosti. Na stanovenie kyslosti roztoku je potrebné titrovať roztok zásadou, ako je hydroxid sodný, do koncového bodu pH. Najbežnejším koncovým bodom pH je fenolftaleín, keď sa indikátor pridá do roztoku, roztok zmení farbu na ružovú pri pH 8,2. Roztoky s rôznou kyslosťou (bežný pomarančový džús oproti nízkej kyslosti) môžu mať rovnakú hodnotu pH, ale vyžadujú rôzne množstvá zásady na dosiahnutie koncového bodu pH 8,2.

pH meter bol vynájdený na určenie kyslosti pomarančovej a citrónovej šťavy. Merač sa použil namiesto indikátora kvôli interferenciám, ktoré spôsobili, že zmena farby nebola viditeľná. Mnoho zákazníkov naďalej používa pH meter a odstupňovanú byretu na vykonanie tejto jednoduchej titrácie.

Technológia pokročila s automatickými titračnými systémami, ktoré majú jedinečné algoritmy na presné dávkovanie bázy, aby sa určil buď koncový bod pH, alebo bod ekvivalencie. Hanna ponúka širokú škálu produktov od základných chemických testovacích súprav až po pokročilé automatické titračné systémy.

Používame súbory cookies pre uľahčenie prehliadania našich stránok, zlepšenie služieb a k analýze návštevnosti.

Rozumiem Viac informácií