Prejsť na hlavný obsah
Nahrávanie...
Vyhľadávanie
Nákupný košík (0)

Nákupný košík je prázdny.

*Bór

Bór je jednou z mikroživín nevyhnutných pre rast rastlín. Môže sa vyskytovať prirodzene vo vode alebo sa môže dostať do vodného toku cez priemyselné odpadové vody. Bór presahujúci 2,0 mg/l v závlahovej vode môže byť škodlivý pre rast rastlín, niektoré rastliny môžu byť dokonca nepriaznivo ovplyvnené koncentráciami nižšími ako 1,0 mg/l (ppm). Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) uvádza nasledujúcu klasifikáciu:

Bór (ppm) Vplyv na plodiny
< 0,5 dobré okrem veľmi citlivých plodín
0,5 až 2,0 určité riziká treba vylúčiť mnohé plodiny
> 2,0 nebezpečné možno použiť len pre veľmi odolné plodiny

Priemerná abundancia bóru v pôdach je 18 až 63 ppm, v tokoch 10 μg/l a v podzemných vodách 0,01 až 10 mg/l. Najbežnejšou formou bóru v prírodných vodách je H3BO3. Najdôležitejším minerálom je bórax, ktorý sa používa pri príprave žiaruvzdorných skiel, čistiacich prostriedkov, porcelánových smaltov, hnojív a sklolaminátu.

Pitná voda zriedka obsahuje viac ako 1 mg/l bóru a vo všeobecnosti menej ako 0,1 mg/l, čo sú koncentrácie považované za bezpečné pre ľudskú spotrebu. Požitie veľkého množstva bóru môže ovplyvniť centrálny nervový systém, pričom dlhodobé požitie má za následok syndróm známy ako borizmus.

Používame súbory cookies pre uľahčenie prehliadania našich stránok, zlepšenie služieb a k analýze návštevnosti.

Rozumiem Viac informácií