Prejsť na hlavný obsah
Nahrávanie...
Vyhľadávanie
Nákupný košík (0)

Nákupný košík je prázdny.

DO (rozpustený kyslík)

Rozpustený kyslík (DO) je mierou množstva rozpusteného kyslíka v systéme. Merania sa zvyčajne vykonávajú vo vode pomocou DO sondy a merača. Merania sa riadia Henryho zákonom, ktorý hovorí, že koncentrácia plynu v roztoku je priamo úmerná parciálnemu tlaku tohto plynu nad roztokom. Konštanta Henryho zákona je faktorom proporcionality, a preto je špecifická pre plyn v meranom rozpúšťadle.

Parciálny tlak kyslíka je v skutočnosti meraním termodynamickej aktivity jeho molekúl. Rýchlosť, akou sa kyslík rozpúšťa, difunduje a reaguje, nie je určená jeho koncentráciou, ale parciálnym tlakom. Atmosféra Zeme sa skladá z 20,9 % kyslíka a na úrovni mora je atmosféra 100 % nasýtená kyslíkom.

Percento nasýtenia je množstvo prítomného DO na množstvo DO možného pri danej teplote a tlaku. Percento nasýtenia je bežnou jednotkou pre meranie DO, pretože je založené na parciálnom tlaku plynu; preto je správny na stanovenie v akomkoľvek rozpúšťadle.

Merania koncentrácie DO môžu používať aj jednotky častí na milión (ppm) alebo miligramy na liter (mg/l). V meracích prístrojoch, ktoré uvádzajú koncentráciu DO v ppm alebo mg/l, sa vždy predpokladá, že rozpúšťadlom je voda. V iných rozpúšťadlách, ako sú oleje alebo kyseliny, by bola konštanta Henryho zákona iná. V týchto prípadoch by sa mala použiť percentuálna saturácia, pretože je nesprávne použiť ppm alebo mg/l.

Keď sa teplota roztoku zvyšuje, pohyb častíc v tomto roztoku sa zvyšuje. S väčším pohybom častíc rozpustené plyny ľahšie unikajú z roztoku. V teplej vode je kyslík menej rozpustný, zatiaľ čo v studenej vode je kyslík rozpustnejší. Koncentrácia DO vo vzduchom nasýtených vodách klesá so zvyšujúcou sa teplotou.

Merania kvality vody sú životne dôležité pre monitorovanie životného prostredia. V tichých jazerách a riekach môže rozklad organickej hmoty spôsobiť zvýšenie úrovne baktérií. Aeróbne baktérie spotrebúvajú kyslík a spúšťajú nedostatok, ktorý môže spôsobiť, že vodný útvar „zomrie“ a zabije vodné rastliny a živočíchy.

Akvakultúra je chov, chov a zber rastlín a živočíchov vo všetkých typoch vodných prostredí. Rozpustený kyslík potrebujú ryby, zooplanktón a rastliny na prežitie a rozmnožovanie. Merania DO sa používajú na monitorovanie a kontrolu prostredia potrebného na úspech.

Čistiarne odpadových vôd sa spoliehajú na baktérie, ktoré rozkladajú organické zlúčeniny nachádzajúce sa vo vode. Ak je množstvo rozpusteného kyslíka v odpadovej vode príliš nízke, tieto baktérie odumrú a nastanú septické stavy. Množstvo DO sa musí dôsledne monitorovať, aby sa zabezpečilo správne spracovanie odpadu.

Víno aj pivo sú ovplyvnené kyslíkom v rôznych fázach výroby a skladovania. DO je dôležitý parameter na sledovanie pre tých, ktorí chcú vyrábať konzistentné a vysoko kvalitné produkty.

Hanna Instruments ponúka množstvo metód na meranie rozpusteného kyslíka. Produkty zahŕňajú prenosné a stolné merače, ktoré používajú polarografickú, galvanickú alebo optickú sondu.

Rozpustený kyslík sa môže merať aj fotometricky s činidlami. Fotometrická analýza je založená na Beer-Lambertovom princípe absorbancie. Produkty fotometrickej analýzy zahŕňajú prenosné a stolné fotometre a spektrofotometre. Fotometrické metódy zahŕňajú chémiu činidiel založenú na úprave štandardných metód na skúmanie vody a odpadových vôd (23. vydanie) Winklerova metóda modifikovaná azidom, pri ktorej dochádza k reakcii, ktorá spôsobuje žltý odtieň vo vzorke.

Dostupné sú aj chemické testovacie súpravy (CKT) a sú to jednoduché titrácie s použitím modifikovanej Winklerovy metódy.

Používame súbory cookies pre uľahčenie prehliadania našich stránok, zlepšenie služieb a k analýze návštevnosti.

Rozumiem Viac informácií