Prejsť na hlavný obsah
Nahrávanie...
Vyhľadávanie
Nákupný košík (0)

Nákupný košík je prázdny.

*Kyselina vínna

Množstvo kyseliny prítomnej vo víne môže priamo ovplyvniť jeho farbu a chuť a môže slúžiť na vyváženie sladších alebo adstringentnejších zložiek vína. Táto rovnováha je náročná, pretože príliš veľa kyseliny môže spôsobiť, že víno bude kyslé alebo ostré, zatiaľ čo príliš málo môže spôsobiť, že víno bude ploché alebo ochabnuté. Správna kyslosť vína je dôležitá na to, aby bolo víno stabilné, chutné, s osviežujúcim doplnkom k jedlu. Správna úroveň kyslosti hotového vína sa môže líšiť v závislosti od požadovaného štýlu vína, pričom sladšie vína vyžadujú mierne vyššie úrovne kyslosti na udržanie správnej rovnováhy so sladšími zložkami.

Koncentrácia kyseliny vínnej vo víne sa bežne pohybuje od 1,5 do 4,0 g/l. Táto koncentrácia kyselín by sa nemala zamieňať s celkovou alebo titrovateľnou kyslosťou vín, ktorá sa často vyjadruje aj ako obsah kyseliny vínnej. Hoci je to kyselina vínna, ktorá je prevládajúcou prítomnou kyselinou, až 60% celkovej kyslosti, iné ako jablčná, citrónová a niekoľko prchavých kyselín sa významne podieľajú na celkovej kyslosti.

Hanna ponúka titračné systémy na meranie titrovateľnej kyslosti a fotometer na meranie kyseliny vínnej.

Potenciometrickú titráciu kyslosti je možné vykonať pomocou aplikačne špecifického minititrátora, ktorý vinárovi zjednoduší meranie. K dispozícii sú aj titrátory, ktoré možno naprogramovať viacerými metódami vrátane jednej špeciálnej pre víno, ktorá dokáže merať oxid siričitý, redukujúce cukry a YAN.

K dispozícii je aj fotometrická chemická metóda. Pri tejto metóde sa na stanovenie koncentrácie kyseliny vínnej nižšej ako 5,0 g/l (ppt) používajú dve činidlá. Keď sa obe činidlá pridajú do vzorky obsahujúcej kyselinu vínnu, vzorka získa oranžovo-červený odtieň; čím väčšia koncentrácia, tým hlbšia farba. Súvisiaca zmena farby sa potom kolorimetricky analyzuje podľa Beer-Lambertovho zákona.

Používame súbory cookies pre uľahčenie prehliadania našich stránok, zlepšenie služieb a k analýze návštevnosti.

Rozumiem Viac informácií