Bór je jednou z mikroživín nevyhnutných pre rast rastlín. Môže sa vyskytovať prirodzene vo vode alebo sa môže dostať do vodného toku cez priemyselné odpadové vody. Bór presahujúci 2,0 mg/l v závlahovej vode môže byť škodlivý pre rast rastlín, niektoré rastliny môžu byť dokonca nepriaznivo ovplyvnené koncentráciami nižšími ako 1,0 mg/l (ppm). Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) uvádza nasledujúcu klasifikáciu:
Bór (ppm) | Vplyv na plodiny |
< 0,5 dobré | okrem veľmi citlivých plodín |
0,5 až 2,0 určité riziká | treba vylúčiť mnohé plodiny |
> 2,0 nebezpečné | možno použiť len pre veľmi odolné plodiny |
Priemerná abundancia bóru v pôdach je 18 až 63 ppm, v tokoch 10 μg/l a v podzemných vodách 0,01 až 10 mg/l. Najbežnejšou formou bóru v prírodných vodách je H3BO3. Najdôležitejším minerálom je bórax, ktorý sa používa pri príprave žiaruvzdorných skiel, čistiacich prostriedkov, porcelánových smaltov, hnojív a sklolaminátu.
Pitná voda zriedka obsahuje viac ako 1 mg/l bóru a vo všeobecnosti menej ako 0,1 mg/l, čo sú koncentrácie považované za bezpečné pre ľudskú spotrebu. Požitie veľkého množstva bóru môže ovplyvniť centrálny nervový systém, pričom dlhodobé požitie má za následok syndróm známy ako borizmus.