Oxid siričitý (SO2) je chemická zlúčenina používaná pri konzervácii potravín a výrobe vína.
V procese výroby vína vinári pridávajú do vína oxid siričitý (SO2), aby inhibovali rast baktérií a divokých kvasiniek, hoci sa to zvyčajne zvažuje iba vtedy, ak sa nezamýšľa jablčno-mliečna fermentácia. Neskôr v procese po fermentácii sa do vína pridáva SO2 ako antioxidant a pre jeho antimikrobiálne vlastnosti. Ako antioxidant SO2 pomáha zachovať farbu, chuť a stabilitu vína. Ako antimikrobiálna látka SO2 zasahuje do metabolických dráh kvasiniek a baktérií.
Keď sa do vína pridá SO2, jeho časť sa okamžite viaže, zatiaľ čo zvyšná časť je neviazaný SO2. Časť, ktorá nie je viazaná, sa tiež nazýva voľný SO2 a je zodpovedná za ochranu vína. Viazaný a voľný SO2 sa spolu označujú ako celkový SO2.
Hanna ponúka titračné systémy na potenciometrickú titráciu oxidu siričitého. Tieto systémy obsahujú minititrátor špecifickej pre aplikáciu, ktorý vinárom zjednodušuje meranie. Titrátory sú k dispozícii na programovanie viacerými metódami vrátane jednej špecifickej pre víno, ktorá dokáže merať aj kyslosť, redukujúce cukry a YAN.