Sodík sa vyskytuje prirodzene aj ako prísada v potravinách. Bežne sa pridáva do potravinárskych produktov vo forme chloridu sodného (NaCl), ale môže sa pridávať aj v iných formách vrátane dusitanu sodného, hydrogenuhličitanu sodného (sóda bikarbóna), benzoátu sodného a glutamanu sodného (MSG). Tieto zlúčeniny sa pridávajú do potravín na zlepšenie chuti, pôsobia ako spojivo a/alebo na inhibíciu rastu mikróbov, aby sa predĺžila skladovateľnosť produktu.
Hanna Instruments ponúka širokú škálu prístrojov na meranie sodíka. Produkty zahŕňajú prenosné a stolné pH/ISE merače, ktoré môžu na priame meranie používať sodíkovú iónovo selektívnu elektródu (ISE).
Dostupné sú aj titračné systémy, ktoré stanovujú chloridový podiel chloridu sodného. Argentometrická titrácia na chlorid je veľmi bežné meranie pri určovaní obsahu sodíka v potravinách. Pri tejto titrácii reaguje chlorid sodný s dusičnanom strieborným za vzniku zrazeniny chloridu sodného. Keď už nie je prítomný žiadny chlorid na reakciu dusičnanu strieborného, potom sú prítomné voľné ióny striebra. Striebro/sulfid ISE potom môže detekovať prebytok striebra. Množstvo prítomného sodíka sa odvodí chloridovou titráciou.